Рязане на плочки – подходящи машини и инструменти

Публикувано от smelio 13.12.2018 0 Коментар (и)

Ех, само да имаше един инструмент за рязане на плочки! Тогава много майстори и непрофесионалисти щяха да имат по-малко причини да се оплакват. Уви, няма такъв инструмент на пазара. Когато обаче направите списък от инструментите, които режат плочки по различен начин за различното предложение, ще знаете какво да търсите и с какво да се снабдите. Като цяло, пределно е ясно, че статиите за рязане на плочки, не винаги имат за цел да научат хората как да режат плочки.

 

Напротив, има много професионалисти в България, които добре си вършат работата и знаят как да се справят с различните предизвикателства на този труд. Чрез този текст просто акцентираме върху разнообразието от инструменти, така че както самите майстори, така и непрофесионалистите да са в крак с нови инструменти за рязане на плочки, подобрени версии, модификации и прочие.

 

За голямо количество и за високо качество на изпълнение за прави разрези – използвайте настолна отрезна машина, с която лесно можете да режете гранитогресни плочки, фаянс и теракот. Тези машини са предимно за професионалисти, които имат специфична задача да направят точни и прави разрези на голямо количество плочки. В случая обаче трябва да се вземе под внимание, че рязането се извършва под постоянния поток вода, който да минава през обработваемия материал, така че да няма обилно отделяне на прахови частици и прегряване на машината.

Има и специални машини за сухо рязане на плочки, но и те изискват преглед на работните характеристики, за да знаете на какво са способни.

За отрязване плочка на място имате няколко варианти – най-практично е чрез акумулаторен циркуляр за керамика и стъкло. Той е с удобен по-малък диск, който ще ви помогне да отрежете парче от плочката, така че да я пригодите или да отрежете парче от вече инсталирана плочка. Удобен вариант е да използвате циркулярен трион с диск за рязане на керамика, за да се възползвате от предимствата на мокрото рязане в такива ситуации.

 

Операцията може да бъде подпомогната от осцилиращ мултифункционален инструмент, който с хирургически разрез отстранява фугиращата смес, която свързва засегнатата плочка с нейната съседна.

 

За евтино рязане на ограничено количество плочки, следва да изберете конкретно машина за рязане на плочки. Това е вид лентоотрезна машина, която без проблеми реже или разчупва плочката бързо и ефективно. Има възможност за регулация за това какво точно искате да отрежете под какъв ъгъл, фиксиране и т.н. Отново инструмент за професионалисти, които знаят как да се справят с ъгли, размери, изпълнение.

 

При положение, че имате нужда от прецизна ръчна намеса при фините ъгли на плочките, асиметрично отрязване или счупване, тогава на помощ идват специалните клещи за плочки. Остриетата на този вид клещи са затъпени, така че да ви позволяват систематично да „отхапвате” от ръба на плочката, за да направите криви.

 

Повечето от инструментите споменати в текста са част от категорията режещи инструменти. Някои са по-скъпи, други по-евтини. Някои са за професионалисти, а други могат да се ползват лесно и от хоби-майстори. При всеки случай обаче се изискват сръчни ръце, професионален подход и конкретна мисъл за работата, която трябва да се свърши.

Оставете коментар